Siirry sisältöön

Saisiko olla lasi vettä?

Katselen kaunista vesilasia keittiön pöydällä. Nyt jo toisten kerran kesän jälkeen houkuttelen itselleni tapaa ja tottumusta juoda vettä riittävästi. Niin yksinkertaista ja selvää, mutta samalla vaikeaa. Sain sysäyksen uuteen startiin, kun heittäydyin mukaan Minskan Perkkiön ja Ilkka Koppelomäen ”Haluatko kuulla minun hyvinvointitarinani?” lähetykseen. Uteliasuuteni veden merkitykseen voittaa saamattomuuteni. Herää halu kokeilla saamaani tietoa veden merkityksestä. Tämä on asia, joita ei voi ulkoistaa toisin kuin viikkosiivouksen.

SMH-valmennuksessa Ilkka painottaa yhden muutoksen, tavan tai tottumuksen viikkovauhtia – YHDEN MUUTOKSEN vesi! Riittävä veden juominen antaa energiaa ja pitää virkeänä. Pohdin, että onko mieleni ymmärtänyt vedenjuonnin merkityksen ja tavoitteen, kun se tökkii. Tänään varasin vesikannun työpöytäni viereen ikkunalle. Onnistuin päivän aikana tyhjentämään sen. Katselen sitä tyytyväsienä, kun lopetan puhelun maatalousalan opettajakollegan kanssa. Puhelun aihe vie ajatukseni mansikkan vilejeyyn, kun mansikan rönsyjä karsii tulee meheviä mansikoita. Jos päätyy antamaan rönsyille vallan jää vaille makeita masikoita. Tämän ajatuksen voimalla keskityn karsimaan muita juomia tämän viikon ja varmaan seuraavienkin viikkojen aikana.

Vesi vie ajatukseni vuosia taaksepäin Egyptin kansainvälisen yrittäjyyden matkoihin opiskelijayrittäjien kanssa. Oikeustieteen opettajakollegani Pirkko Pesolan ja fysiikan&kemian opettaja Mirva Vuoren sekä opiskelijoidemme kanssa organisoimme vuodesta toiseen kansainväliset yrittäjyyden matkat.  Luksian liiketoiminnan yrittäjyysopiskelijoilla oli mahdollisuus omaan matkapolkuun, joka huipentui kolmantena opiskeluvuotena pitkään Egyptin matkaan. Yrittäjyyden matkapolulla ensimmäisenä opiskeluvuotena tutustuttiin opiskelija kollegoihin Tallinnassa ja heidän oppilasfirmoihin eli Nuori Yrittäjyys yrityksiin. Me opettajat pääsimme suunnittelemaan tulevaisuutta yrittäjyysopettajakollegoiden kanssa Virossa. Toisena vuotena matkasimme opiskelijayrittäjien kanssa Tukholman Våga Vara Egen, Ung Företagsamhet messuille, Stockholmsmässan ja silloin sanoimme ”Älvsjömässan”. Se oli vähän pidempi ja jännittävämpi reissu, jossa joutui jo käyttämään monia opittuja yrittäjyydentaitoja. Illalla osallistuimme vielä upeaan gaalaan. Näillä matkoilla oli Nuori Yrittäjyys ohjelman lisäksi yksi tärkeä yhteinen tekijä: ”Juo vettä riittävästi, niin voit hyvin.”  Opiskelijat pohtivat veden juontia sovimme ohjeen, että kolme litraa päivässä. Silloin otin tavoitteeksi juoda riittävästi vettä – kolme litraa päivässä.

Egyptissä vesi oli meillä top-juoma

Palaan SMH-valmennukseen ja mietin, miten voisin muokata veden juonnin tavoitteita? Tavoitteeni voisi, että vedenjuonnin jälkeen tulee hyvä olo. Kun ajan sisääni tavan, että vedenjuonnilla hae hyvää oloa ja energiaa päivään, niin onnistunko saamaan uuden tavan arkeeni. Toivon uteliaisuuteni olevan sinnikäs, ja tiedon veden terveysvaikutuksista johtavan riittävn pitkään kokeiluun ja riittävän vedenjuonnin tavan lopputulokseen. Huh! Minun on varmaan pedagogina työstettävä tietoa ja anettava sen tekeytyä sekä kokeitava tiedon käyttöä. Ja lopuksi reflektoitava miten meni. Oikeastaan hauskaa!

Mieleeni muistuu SMH-kirjasta minitapa. Olisiko minitapa lasillinen vettä, kun töissä on jalottelu hetki ja illalla kotona vesihetki, vesilasi leffan ääressä. Vaikka vesipullo ei tunnu minun jutulta, niin se voisi olla autossa ja repussa aina saatavilla.

Lounaalla juttelen kollegoiden kanssa veden juomisestani. Kerroin että nyt lisään veden juomista ja vähennän muiden tuotteiden juomista. He hymyilevät ja kannustavat, ottavat jälkkärikahvit ja minä lasin kirkasta vettä. Päädymme nauraen samaan lopputulokseen: ”Vedenjuonnissa niin kuin yritystoiminnassa tai projektissa auttaa hyvin se, kun vaan alkaa tekemään eli juomaan vettä.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *