Siirry sisältöön

Iloitse vahvuuksistasi – supervoimistasi

Tiedätkö vahvuutesi?

Mitkä ihmeen vahvuudet? Onko hymy vahvuus? Miten vaikeudesta tulee vahvuus? Voiko koiralla olla vahvuutena sosiaalisuus? Kyllä, Ilo-koiramme vahvuutena on sosiaalisuus. Kun Ilo on Tassuparkissa hoidossa, niin sen sosiaalisuutta kehutaan ja ylistetään. Ilo on kaikkien kaveri ja lenkkeilee sekä leikkii koirakavereiden kanssa. Ilon luonteenvahvuutta vahvistetaan kehumalla ja palkkioilla sekä leikkimällä. Ilosta on tullut myös luotettava ja se kunnioittaa lapsia, vaikka haluasi mennä leikkiin mukaan. Kiitos Ilolle.

Ilo ja Deni seikkailemassa laiturilla

Minä pääsin etsimään ja käsittelemään vahvuuksiani Huilaustuokiossa. Palaan ajatuksissani tuohon hienoon tuntiin. Kävelemme rauhallisesti Joensuun Kuhasalon kuusimetsässä ja auringon säteet siivilöityvät kuusien oksien väleistä ja tunnelma on kuin satumetsässä. Olen täällä etsimässä vahvuuksiani. Missä ne ovat? Kuinka helppoa on ohjata ja valmentaa opiskelijaa, tulevaa yrittää, kirjaamaan omat vahvuudet. Nyt en yhtään ihmettele, miksi siihen menee aikaa. Aina ei ole helppoa nähdä omia vahvuuksiaan. Pitää harjoitella.

Metsässä voi löytää vahvuuksiaan

Metsä antaa rauhaa ja keskittymistä vahvuuksieni mieleen palauttamiseen. Huomaan ympärilläni olevan paljon asioita, kasveja ja tapahtumia, jotka muistuttavat vahvuuksistani. Mustikan uusi verso ja kasvu tuo mieleeni vahvuuteni kannustaa ja innostaa muita ihmisiä sekä itseäni uusiin ideoihin, kokeiluihin ja muutoksiin. Näen edessäni, maassa pienen vaalean vihreä tarmokkaan verson ja se antaa lämpimän läikähdyksen rintaani. Muistan, miten tyttäreni Kaisa eräässä some-postauksessaan kirjoitti vahvuuksistani, joita en itse ollut huomannut.

Elämässä on ihmisiä, joita ihailen. Yks niistä on mun äiti. Hänellä on uskomaton taito nähdä ihmisten osaamista / mahdollisuuksia. Etenkin haastavassa tilanteessa olevien nuorten osalta. Hänellä on omanlainen tapa oivalluttaa asioita ja saada muut ylittämään omat odotuksensa.

Kiitos Kaisa. Kiitollisena siitä, että minulle on kerrottu vahvuuksistani astelen metsäpolkua lähes hyppien juurakoiden yli. Muistutan itseäni, että kerron ja avaan yhtä merkityksellisesti opiskelijoille, työkavereilleni, ystävilleni ja läheisilleni heidän vahvuuksiaan. Mieleni hyppää jo Riveriaan ja Spark Joensuun työkavereideni ja opiskelijoiden vahvuuksiin, jotka olen saanut huomata. Monet ihmisten vahvuudet ovat tehneet minuun vaikutuksen ja ihailen näitä ihmisiä. Samassa lähes silmäni sokaiseva auringon välähdys loistaa puun oksien välistä. Auringon säteet vievät minut Spark Joensuun punaiselle sohvalle, kun ikkunoista loistava aurinko sokaisi kirkkaudellaan ja kaksi opiskelijaa vahvuuksillaan.

Spark Joensuun on opiskelijayrittäjien työtila, jossa on suuret ja korkeat ikkunat kahteen suuntaan.  Toasted Oy:n yrittäjät, nyt jo merkonomeiksi valmistuneet, Eino Lehmusoksa ja Samuli Gavrilov istuvat tiimitreeneissä ja pohtivat ääneen. Einon kuulen sanova, että ajattelen ja unelmoin aina niin isosti, liian isosti ja olen nyt soittanut ainakin 300 puhelua. Samuli vastaa, että olen nyt usean päivän ajan tehnyt tätä exel- taulukkoa ja laskenut budjettiamme ym. ja logosta olen tehnyt jo monen monta versiota koneella. Ja hän ihmettelee että, suunnittelenko liian isosti. Liian isosti kaikuu korvissani – liian isosti!

Kiirehdin sanomaan, heille että on todella hieno ja iso vahvuus osata unelmoida ja suunnitella isosti. Ja tehdä rohkeasti ja isosti töitä unelmien saavuttamiseksi. Huomautan heille, että on todellinen vahvuus soittaa satoja puheluita ja selittää sekä selvittää asiat. Jatkan, että on todellinen vahvuus keskittyä ja tehdä asiat antaumuksella ja täydellä sydämellä. Kuulen sanovani heille, että toivoisin itsekin osaavani unelmoida ja suunnitella isosti. Näillä kavereilla on isosti ajattelun ja unelmoinnin lisäksi monia vahvuuksia mm. ajankäyttö, esiintyminen, kielitaito, yhteistyötaidot, kuuntelemisen taito jne. Olen onnellinen ja kiitollinen näistä opiskelijoista, ja siitä kuinka paljon he opettavat mm. minulle vahvuuksista.

Vaikeudesta vahvuus

Vahvuuksia on monenlaisia. Henkilökohtaiset vahvuudet voivat olla luonteenpiirteitä ja ihmistä kuvailevia ominaisuuksia. Taidot liittyvät siihen, mitä henkilö osaa tehdä työssä, harrastuksessa ja vaikka kotona.  Henkilökohtaiset vahvuudet ja taidot kehittyvät monella tavalla opinnossa, työssä, harrastuksissa ja vapaa-ajalla. Oletko muuten ajatellut, että vaikeus jossain asiassa voi ollakin vahvuus?

Minulla on lukivaikeus. Auts – miten olen selvinnyt opinnoista, työstäni ja monista muista asioista? No sanoisin, että haasteiden, vaikeuksien, sitkeyden, periksiantamattomuuden, huumorin ja iloin kautta. Nyt myöhemmin huomaan sen rikastuttaneen elämääni ja lukivaikeus onkin ollut oikein supervoima. Elämässäni olen kokenut mitä erilaisempia hetkiä, kun aivoni vaan toimivat eritalla kuin muiden. Olen oppinut tekemään ensin paljon töitä ja huomannut ajattelevani usein asioita mahdollisuuksien näkökulmasta ja lisäksi olen hyvin kiinnostunut asioista. Lukivaikeus on auttanut minua jatkuvasti kehittämään uusia kykyjä ja auttanut sopeutumaan uuteen ympäristöön montakin kertaa. Olen ideoinut luovia ratkaisuja kotimme arkeen ja olen saanut rohkeutta tehdä kokeiluja työssäni. Yhtenä suurena vahvuutena koen sen, että olen työssäni lähestynyt myötätuntoista tiimivalmennusta. Siinnä minä ja opiskelijat työskentelemme kunnioittavassa ja välittävässä vuorovaikutuksessa. Tavoitteena saada yhteistyössä koko opiskelijoiden potentiaali käyttöön heidän hyväkseen. Käytännössä huomaan myös luovani helposti kokonaiskäsityksen asioista esim. Peruuttamaton Asenne vuodesta kaikkine eri alueineen, alustoineen, asennevalmentajineen, yhteistyökumppaneineen jne.  Lukivaikeus onkin supervoima, johon liittyy monia myönteisiä ominaisuuksia ja positiivista asennetta ja ajattelua. Näitä ovat esimerkiksi luovuus, ongelmanratkaisukyky, näkömuisti, periksiantamattomuus, unelmointi.

Marjut metsässä kuva Karoliina Gavrilov

Eroavaisuus on vahvuutta

”Mielestämme yhteiskunta, joka pitää erilaisuutta vahvuutena ja kannustaa ihmisiä saavuttamaan täyden potentiaalinsa, selviytyy kaikista tulevaisuuden haasteista.”

Robin Packalen; Lukivaikeus Supervoimana 

Hymy – vahvuutena

Motivaatiopuhuja, Suomen olympiajoukkueen huippu-urheija, yrittäjä, breikari Johannes Hatsolon yksi tunnusmerkki ja minusta myös vahvuus on hymy. Hatsolon Asenne askeleissa neljäs askel on hymy.

  1. Tule paikalle
  2. Tee parhaasi
  3. Ole hyvä typpi
  4. Hymyile

Hymy on meille kaikille tärkeä

Lähdetään hymyni aikamatkalle vuoteen 2000. Brian Tracy – seminaari, Phoenix – saavuttamisen psykologia, oli rantautunut Suomeen. Trainers` Housein Phoenix – valmentajia oli taloushallinnon alalla toimivan yrityksemme asiakkaana. Eräänä päivänä valmentaja Reijo Korpivaara astui toimistoomme. Hän pyysi saada hieman aikaa yhdelle asialla. Neuvotteluhuoneessa hän kiitti meitä ja piti puheen hymystä. Yllättäen hän kääntyi minuun päin taulu kädessään.

Marjut sinun vahvuutesi ja lahjasi on hymy ja ilo. Ne ovat isoja asioita ja ovat jääneet mieleemme. Muista antaa niitä eteenpäin.

Reijo Korpivaara 2000, Virkkala
A SIME – taulu 2000

A SMILE-taulu on siitä päivästä alkaen ollut työhuoneeni seinällä. Missä ikinä työhuoneeni on kahdenkymmen vuoden aika ollut, taulu on muisuttanut minua joka päivä hymyn tärkeydestä ja merkityksestä. Kiitos Reijo Korpivaara.

A SMILE costs nothing, but gives much. It enriches those who receive, without making poorer those who give. It takes but a moment, but the memory of it sometimes lasts forever. None is so rich or mighty that he can get along without it, and none is so poor but that he can be made rich by it. A SMILE creates happiness in the home, fosters good will in business, and is the countersign of friendship. It brings rest to the weary, cheer to the discouraged, sunshine to the sad, and it is nature´s best antidote for trouble. Yet it cannot be bought, begged, borrowed, or stolen, for it is something that is of no value to anyine until it is given away.  Some peopel are too tired to give a smile. Give them one of yours, as none needs a SIMILE so much as he who has no more to give.

Anthor unknown

Huilaustuokiossa mieleni vaelsin aika mutkaisilla vahvuuksien poluilla. Ryhmämme siirtyy metsäpolulta Pyhäselän rantaan. Huomaan oikealta lähestyvän melojia kanootteineen. Erilaisia kanootteja, erilaisia ihmisiä melomassa auringon säteillessä veden pinnassa. Lasken nopeasti, että noin kolmisenkymmentä melojaa. Mahtava näky, joka tuo mieleen vahvuuteni työskennellä erilaisten ihmisten kanssa ja ohjata / valmentaa heidät työskennellä yhdessä. Avaan tämän vahvuuteni Huilaustuokion ryhmälle. Saan heitä iloiset hymyt ja juttelemme vahvuuksistamme hyvän hetken. Kiitos kaikille niille, jotka ovat auttaneet huomaamaan vahvuuteni. 

Tutustu Huilaustuokioon https://mailchi.mp/a746c27c29ef/huilahustuokio

Kirjasuositukseni – kuuntele tai lue

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *