Siirry sisältöön

Onnellisuutta tutkimassa

Paahteinen auringonpaiste ja upea vaellus, Kalliojärven kierros, takana kesäkuussa 2021. Hyppäsin autoon hikisenä ja onnellisena – en voinut aavistaa tulevan vuoden kipuja ja tuskaa.

Mitä tapahtui, kun sanan varsinaisessa merkityksessä jalat menivät alta? Tapahtui ainakin mielen katastrofi. Sitä vaan uskoi, että kyllä se tästä ohi menee, kun lepäilen. Mutta ei mennyt ohi.

Olen aina ollut juuri se intoilija, joka kävelee aina portaat ylös, ja juoksee Ilomantsin vesitornin siis Viinitorinon lukemattomat rappuset ylös asti. Olen aina ollut se joka, askeltaa metsässä keräten marjoja ja sieniä sekä nauttii pitkistä vaelluksista erämaassa. Olen aina ollut se aamuvirkku, joka säntää Ilo-koiran kanssa ulos ennen kuin kello lyö kuusi, ja iltavirkku pimeinä talvi-iltoina ihastellen pitkillä hiihtolenkeillä tähtitaivasta.  

Mitä sitten, kun et kykene?

Mitä sitten, kun et kykene kävelemään edes 50 metrin matkaa tai askeltamaan porrasta ilman tukea ja kipua?

Olin aivan tukossa ja lukossa lähes vuoden ajan, ja en saanut kirjoitettua Ilontaival-blogiani. Minua hävetti, harmitti, nolotti ja suoraan sanoen otti päähän, kun olin niin suunnitellut pohtivani elämäni menoa metsälenkeillä Ilo-koiran kanssa. Nyt kohdistin voimani siihen, että selvisin jalkojeni kanssa arjen pakollisista askareista kotona ja työssä. Kiitos hyvä työyhteisö, mahtavat työkaverit, ystävät ja sopivasti mahdollisuus etätyön sekä hyvä työhuoneeni kotitalossamme, olen selvinnyt. Hämmästyttävän nopeasti opin huomaamaan ja löytämään kaikki liuskat ja hissit – kiitos kaikki esteettömät kiinteistöt.

Vuoden vaihtuessa hiihtoladut houkuttelivat ja kävin innoissani ladulla toteamassa, että näin sitä vedetään vuoroin oikeaa ja vuoroin vasenta jalkaa perässä. Ilokseni huomasin, että alamäet sujuvat hyvin. Tästä huomiosta innostuneena aloin jo ideoimaan sähkösuksia – onhan sähköpolkupyörät ja sähköpotkulaudat jo keksitty. Visioin sähkösuksien laittavan minut liikkeelle, antaen elektronien viedä, ja nauttisin tasaisesta menosta ylä- ja alamäessä sekä myötä – ja vastatuulessa. Enää ei ylämäet pilaisi hiihtoretkeä, koska sähäkkyys ei näistä sähkösuksista lopu. Hiihto olisi hauskaa ja vaivatonta.  Pohdin jo, että pitäisikö osallistua tällä idealla Star Me Up – liikeideakilpailuun. Sain hauskoja ja asiantuntevia kommentteja. Jätin kuitenkin sähkösukset vielä samaan laariin kuin naisille suunnatut supervaellushousut ja muut arjen harrastuksissa tulleet ideat.

Tulevaisuudesta enemmän – Saa mitä haluat

Pääsin syksyllä 2021 työni merkeissä ideoimaan ja luomaan Tulevaisuudesta Enemmän valmennusta opiskelijayrittäjille yhteistyössä itsensä johtamisen valmentajan Ilkka Koppelomäen kanssa. Tulevaisuudesta enemmän tiimivalmennus on ponnahduslauta oman näköisen yrityksen luomiseen. Tavoitteena on oppia ohjaamaan ja valmentamaan itseään ja tiimiään.  Opitaan selkeyttämään itselle tärkeimmät asiat, ollaan läsnä ja luodaan yksinkertainen suunnitelma ja seuranta etenemiseen. Lisäksi luvattiin, että nautitaan opinmatkasta, yrittäjyydestä, opiskelusta ja voidaan hyvin. Meillä oli, ja on edelleen, yhtenä työkaluna Ilkka Koppelomäen Elämäsi Kirja, josta on hyötyä koko elämän ajan opiskelussa, työssä ja koko elämässä. Ryhmän valmentajana minä, jos kuka, tunsin taritsevani juuri kaikkia Elämäsi kirjassa mainittuja asioioita ja mieluiten tuplana

Tulevaisuudesta enemmän valmennus ja Elämäsi kirja vei ajatukseni Saa mitä haluat – valmennukseen. Olin jo ottanut hieman maistiaisia koejäsenyyden ja zoomin jäsenpuheluiden merkeissä.  Tammikuussa 2022 sain kutsun Saa mitä haluat – Online viikonloppuvalmennukseen. Otin se vastaan ilolla ja innolla. Istuessani ruudun ääressä vilkaisin kirjahyllyyni ja siellä komeili ylähyllyllä hieman pölyisenä, muutaman vuoden takaa, Saa mitä haluat – kirja Ilkan signeerauksella ja rohkeuden toivotuksella. Nyt siis oli aika olla rohkea ja alkaa toteuttamaan oman näköistä elämää paremmin polvin.

Päätin vielä katsastaa yhden seminaarin, ja huhtikuu 2022 alkoi Passion of Success viikonlopun seminaarilla. Kiitos Uskalla Innostua väellä, pääsin osallistumaan etänä eli zoomin välityksellä. En ollut vielä valmis lähtemään reissuun epävakain polvin. Sisälläni oli pelko, että eteeni tulisi jyrkät portaat, sekä fyyfiset että henkiset, ja matkani jäisi siihen. Seminaarin jälkeen pääsin keskustelemaan Ilkka Koppelomäen kanssa puolentoistatunnin ajan aiheesta: Elämäsi Vuosi – olisiko valmennuksesta minulle hyöytä vai ei? Minusta oli reilua ja avointa pohtia sitä suunnasta, jos toisesta, puolin sun toisin. Olisiko hyötyä ja millaista etua ja miksi lähtisin tähän SMH-EV valmennukseen. Lopuksi minut hyväksyttiin valmennukseen ja lähdin matkaan ajatuksella ja asenteella: ”Merimies ei rukoile myötätuulta. Hän oppii purjehtimaan”. Gustav Lindborg. Tahdoin vahvasti päästä jaloilleni ja purjehtimaan Ilotiimin kanssa kohti Ilontaival visiotani.

Onnellisuus

Onnellisuus on Saa mitä haluat – prosessin ensimmäinen vaihe. Ilkka kehottaa meitä olemaan onnellinen ja tyytyväinen elämään jo ennen kuin mikään on muuttunut. Meidän tulee opetella olemaan onnellinen joka tapauksessa ja nauttimaan jo nykyisestä elämästä niin hyvin kuin pystymme. Tunnistin itsessäni tulevan esiin sen puolen, jossa teen sen, mitä pyydetään ja vielä vähän enemmän. Lähdin onnellisuuden tutkimus polulle, jossa kohtasin kirjallisuutta, tutkimuksia, podcastejä, haastatteluja, elokuvia ja tietysti omia kokeiluja ja kokemuksia.

Kirjassaan Valon Antajat Johanna Hautamäki ja Vappu Pimiä kertovat, että enemmän kuin mitään muuta haluamme olla onnellisia. Haluamme lastemme olevan onnellisia. Haluamme onnellisuutta kaikille elämämme tärkeille ihmisille. Tutkimusten mukaan onnellisuus on meissä. Löytämistä se silti kaipaa, mutta meidän on löydettävä se itse. Onnellisuus tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita.  Onnellisuus lisää todennäköisyyttä saavuttaa ja toteuttaa unelmamme. 

Onnellisuus ei ole valmiiksi tehtyä. Se syntyy omasta toiminnasta.

Dalai Lama XIV

Onnellisuusprojekti kirjassaan Gretchen Rubin käynnistää lakinaisen järjestelmällisyydellä projektin, jossa on päämääränä entistä onnellisempi elämä. Onnellisuusprojekti kirjassa huomasin tuttujen ja arjen pienien asioiden vaikutuksen onnellisuuteen. Esimerkiksi: Syö terveellisesti, liiku ja nuku riittävästi, niin olet onnellisempi.

Onnellisuusminuutti

Aloitin jokapäiväisellä onnellisuusminuutilla. Enhän sitä sitten arjessa muistanut, toisin kuin kiitollisuuspäiväkirjan, joka on helppo ottaa aamu- tai iltarutiiniksi. Otin opikseni, laitoin puhelimeeni muistutuksen ja valitsin klassisen soittoäänen scifi. Ympärilläni olevat ihmiset alkoivat pikkuhiljaa ihmettelemään keskipäivän scifi – herätysääntäni. Sain kysymyksiä, että mikä ihmeen kauhu- tai karmivahetki on tulossa. Kerroin innoissani, että nyt on onnellisuus minuutti tulossa. Minä ja te voitte nyt koko minuutin ajan olla onnellisia, ihan ilman mitään syytä. Lisää ihmettelyä ja kysymyksiä. ”Miksi ihmeessä tavallisen ihmisen pitää muistuttaa itseään olemaan onnellinen?” Ja edelleen: ”Onko jokin hullusti, oletko masentunut tai sairas, kun sinun pitää muistuttaa itseäsi olemaan onnellinen.” Keräsin kummia katseita, pään pyörityksiä ja myös myönteisiä nyökkäyksiä. Näistä kokemuksista rikkaampana lähdin tutustumaan syvemmin onnellisuuden saloihin, tietokirjallisuuteen, tutkimuksiin ja Onnellisten maa Podcastiin. Yle Areenassa Salme Unkuri Onnellisten maa Podcastissä lähti etsimään onnea tieteen keinoin.

https://areena.yle.fi/audio/1-50878464

Suomi on maailman onnellisin maa ja meillä on myös onnellisuusprofessori Markku Ojanen, joka on Tampereen yliopiston psykologian emeritusprofessori. Hän on tutkinut onnellisuutta yli 50 vuotta – ihan mahtavaa. Nämä tiedot antoivat minulle aivan uuden hehkun ja innon onnellisuuden polullani. Olinko nyt pääsyt onnellisuuden ytimeen? Markku Ojasen laajasta kirjatuotannosta valitsin tietysti kirjan Onnellisuus ja kuutelin ensimmäisenä Onnellisten maa Podcast jaksot 1 ja 11. Näissä jaksoissa haastateltiin onnellisuusprofessori Markku Ojasta, ja mielestäni niissä pohdittiin onnellisuuden peruskiviä.

Onnellisuus voidaan ymmärtää monella eri tavalla. Laajasti ymmärrettynä se merkitsee hyvää elämää ja kapeasti ymmärrettynä se on tunne, joka on sukua ilolle.

Onnellisuusprofessori Markku Ojanen

Onnellisuus on salaisuus eikä sitä voi määritellä

Piispa Eero Huovinen

Onko onnellisuuskäsitteen ongelma siinä, että ei koskaan voi olla varma, onko nykyinen onnellisuuden taso riittävä. Onko mahdollista saavuttaa vielä enemmän menestystä? Olenko toteuttanut itseäni siinä määrin kuin se on minulle mahdollista? Jatkuvan kehityksen idea riivaa meitä. Tyytyväistä ihmistä pidetään usein omituisena. Olenko omituinen, kun olen ilonen ja jopa onnellinen, vaikka polvet ovat nyt kuin lahoa puuta.

Löysin onnellisuusprofessorin kahdeksan oivallusta onnesta

1. Melkein kaikkeen tottuu

2. Onni ei liity määrään vaan laatuun

3. Onnellisuus johtaa aktiivisuuteen, onnettomuus syiden etsimiseen

4. Onnellisuutta voi lisätä jakamalla sitä

5. Onnelliset asiat opitaan ja oivalletaan

6. Etsiminen ja löytäminen on tärkeämpää kuin omistaminen

7. Taitojen haastaminen tekee onnelliseksi

8. Omantunnon kuunteleminen edistää onnellisuutta

https://www.markkuojanen.com/luokka/psykologia/onnellisuus/

Kun oppilas on valmis, opettaja ilmaantuu

Onnellisuus, onnellisuuspolku minulle on paljon isompi juttu kuin yksi Ilontaival blogi. Sain kokea myös sen, että kun oppilas on valmis, opettaja ilmaantuu. Touko-kesäkuun vaihteessa eteeni ilmestyi upean opiskelijani ideoima ja kehittämä Onnellisuuden iltakoulu. Wau! Pääsin Onnellisuuden kouluun. Siitä seuraavassa blogissani.

https://www.mielituokiot.fi/

Tänään olen onnellinen

Tänään on päivä, joka tuo onnen ja lämmön tunteen rintaan, niin että ihan lämmittää. Tänään on hääpäivämme. Siitä on 36 vuotta, kun sanoimme tahdon – ja tahdomme edelleen.  Olemme onnellisia – parasta on se, kun saa jakaa onnellisuuden toisen kanssa. Ja onnellisuus kyllä näkyy naamasta – aina.

3 vastausta artikkeliin "Onnellisuutta tutkimassa"

 1. Kiitos Marjut ajatuksia herättävästä tekstistä. Teki hyvää pohtia elämän arkisia asioita ja samalla peilaa hetkiä, jolloin on keskustellut onnellisuudesta ympärimaailmaa.

  Pohdin hieman Markku Ojasen oivalluksia onnellisuudesta.
  Kyllä, kaikkeen tottuu silti kyseenalaistan onko se hyvä asia? – kestämme paljon asioita, mutta jäätkö makaamaan tilanteeseen, joka saattaa aiheuttaa alitajunnassa enemmän haasteita? -Ovatko ne haasteet huomioita, joita kroppasi tai ympäristösi yrittää kertoa: Herää, muutos.

  Onnellisuus kyllä, laatu korvaa määrän – ahaa elämys, kokemukset ja hetkeen pysähtyminen voi tuoda lisää onnellisuutta. Pieniä asioita huomatessa on hyvä herätä, mitkä kaikki on hyvin. Kuitenkin varon toksista positiivisuutta ja huomioin realistista positiivisuutta. Haasteet tuovat meille esiin kipinää, miten ratkaisemme tuon haasteen ja miten kehosi on ihmeellinen, kun tulee luomaan itsensä uudelleen. Uskon Marjut, että pääset pian nauttimaan hiihto poluista. Silloin voi tulla itku onnesta, kun pääset paikkaan missä sielusi lepää. Rauhallisuus tuo onnellisuutta. Mutta mikä on sinulle rauhallisuutta?

  Kolmas kohta – kun huomaat olevasi onneton, alat työstää syytä miksi – se voi johtaa sinut tekemään asialle jotain. Muutos voi olla avain onnellisuuteen. Siihen ei aina pysty yksin, vaikka se lähtee itsestä. On tärkeää huomioida millaisessa ympäristössä on ja mitä haluamme elämään. Ihmiset jotka ovat realistisen positiivisia ja tunneälykkäitä, voivat auttaa sinua löytämään sen pienen valon sisältä. Se valo voi johtaa sinut paikkaan mitä et uskonutkaan olevan. Uskon Marjut, että onnellisuuteen vaikuttaa paljon seuraava:

  Olemme kuopassa, onko ylhäällä ihmisiä jotka sanovat: voi että miten sinne jouduit? vai ihmisiä jotka kysyvät, näetkö mitään juurta tai muuta mistä saisit otetta kiivetä ylös kuopasta?
  He voivat oivalluttaa tai tarvittaessa antaa tikkaita etenemiseen.

  Mietin joskus, kumpia on enemmän ympärillä sekä kumpaa itse edustaa.

  Kiitos Marjut tekstistä ja ihmisyydestä. Sinulla on selvästi ympärillä ihmisiä jotka haluavat kannustaa ja tukee sinua jaksamaan. Sinulla on valo ja varmasti olet pian taas poluilla terveiden polvien kanssa.

  Onnea hääpäivän johdosta!

  Rakkaudella,
  Kaisa

  1. Kiitos kommentista. , Kaikkeen tottuu kyseenalaistaminen – todella. Herätti ajatuksen muutoksesta esimerkiksi kohti uutta unelmaa, parempaa terveyttä. Onnellisuutta tutkimusten mukaan tuo tavoitteiden saavuttaminen. Juu mieletäni ei tarvitse tottua johonkin, joka ei edes tunnu hyvältä. Juu ei hyvä asia tottua kaikkeen.
   Laatu korvaa määrän. Taidan olla tutkija kannalla. Olenko tässä, kun en tiedä paremmasta – ”paremaasta laadusta”.
   Kuopassa – haluaisin olla ojetamassa tikkaita ja vastaavasti ottamassa niitä vastaan, jotta pääsen ylös kuopasta.
   Kiitos Kaisa – ihanaa kesää
   Rakkaudella
   Marjut

 2. ”1. Melkein kaikkeen tottuu

  2. Onni ei liity määrään vaan laatuun

  3. Onnellisuus johtaa aktiivisuuteen, onnettomuus syiden etsimiseen”

  Pohdin hieman muutamia kommentteja Markku Ojasen ajatuksista.
  Kyllä, kaikkeen tottuu silti kyseenalaistan onko se hyvä asia? – kestämme paljon asioita, mutta jäätkö makaamaan tilanteeseen, joka saattaa aiheuttaa alitajuntaisesti enemmän haasteita? -Ovatko ne haasteet huomioita, joita kroppasi tai ympäristösi yrittää kertoa: Herää, muutos.

  Onnellisuus kyllä, laatu korvaa määrän – ahaa elämys, kokemukset ja hetkeen pysähtyminen voi tuoda lisää onnellisuutta. Pieniä asioita huomaamalla on hyvä herätä, mitkä kaikki on hyvin. Kuitenkin varon toksista positiivisuutta ja huomioin realistista positiivisuutta. Haasteet tuovat meille esiin kipinää, miten ratkaisemme tuon haasteen ja miten kehosi on ihmeellinen, kun tulee luomaan itsensä uudelleen. Uskon Marjut, että pääset pian nauttimaan hiihtopoluista. Silloin voi tulla itku onnesta, kun pääset paikkaan missä sielusi lepää. Rauhallisuus tuo onnellisuutta. Mutta mikä on sinulle rauhallisuutta?

  Kolmas kohta – kun huomaat olevasi onneton, alat työstää syytä miksi – se voi johtaa sinut tekemään asialle jotain. Muutos voi olla avain onnellisuuteen. Siihen ei aina pysty yksin, vaikka se lähtee itsestä. On tärkeää huomioida millaisessa ympäristössä on ja mitä haluamme elämään. Ihmiset jotka ovat realistisen positiivisia ja tunneälykkäitä, voivat auttaa sinua löytämään sen pienen valon sisältä. Se valo voi johtaa sinut paikkaan mitä et uskonutkaan olevan. Uskon Marjut, että onnellisuuteen vaikuttaa paljon seuraava:

  Olemme kuopassa, onko ylhäällä ihmisiä jotka sanovat: voi että miten sinne jouduit? vai ihmisiä jotka kysyvät, näetkö mitään juurta tai muuta mistä saisit otetta kiivetä ylös kuopasta?
  He voivat oivalluttaa tai tarvittasessa antaa tikkaita etenemiseen.

  Mietin joskus, kumpia on enemmän ympärillä sekä kumpaa itse edustaa.

  Kiitos Marjut tekstistä ja ihmisyydestä. Sinulla on selvästi ympärillä ihmisiä jotka haluavat kannustaa ja tukee sinua jaksamaan. Sinulla on valo ja varmasti olet pian taas poluilla terveiden polvien kanssa.

  Onnea hääpäivän johdosta!

  Rakkaudella,
  Kaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *